Priroda u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Biosfera BiH ima tu pogodnost da je zemlja relativno retko naseljena i da postoje nenaseljene oblasti. Polovina površine BiH je pod šumom, a300px-Vrelobosne2007winter posebno njene planine. Zbog ograničene pristupačnosti svijet prirode je malo ugrožen, a staništa rijetkih biljaka i životinja su očuvana. U BiH žive mnoge životinje koje su izumrle u drugim dijelovima Evrope.

U Bosni i Hercegovini mnoge rijetke biljke rastu na visokim nadmorskim visinama. U Nacionalnom parku Sutjeska nalazi se prašuma Perućica, jedna od najvećih od onih koje su se do danas održale. U području Dinarskih planina niskom zonom se smatraju predjeli nadmorske visine od 500 do 1000 metara. Za ovu zonu tipične su šume hrastova i bukvi. Na visinama od oko 1500 metara rastu šume bukvi, smrča, jela i borova. Borovi su prisutni na skoro svim planimama ove zemlje. Mješavina svih ovih vrsta drveća se javlja još na nižim visinama i nastavlja u višim. U ovom slučaju govorimo o takozvanom području ilirske flore.

Na svim područjima na visokoj nadmorskoj visini nalazimo planinske biljne vrste poput anemona,timijana i valerijane. Pored ovih vrsta tu je i klasično alpsko rastinje. Posebnost BiH su dolinenastale rušenjem pećina, u kojima su prisutne biljke karakteristične za hladnija planinska područja, dok na njihovim rubovima rastu meditranske biljke. Dobar primjer flore BiH je planinaBjelašnica kod Sarajeva. U podnožju planine javljaju se raznovrsni lišćari poput hrastova,hrastova kitnjaka, glogova i crnih bukvi. U višim predjelima preovlađuju mješovite šume bukvi i jela.

jajce-bosna-i-hercegovina

Orasi su rasprostranjeni u nižim zonama jugoistočne Evrope. Na visokim planinama rastučempresi koji su neobično otporni na niske temperature. U proljeće na livadama se javlja veliki broj cvjetova. Tipični predstavnici vrsta su: ljubičica, lincura, narcis, kamilica, sremuš, jagorčevinaitd. Mnoge rijetke vrste su prisutne u Bosni i Hercegovini, kao na primjer gljiva Ustilago bosniaca[10] i orhideja Orchis bosniaca[11] na Prokoškom jezeru. Neki tipovi tla bogati krečnjakomnude idealne uslove za rast orhideja, recimo vrsta crvena naglavica (Cephalanthera rubra) ilivimenjak (Platanthera chlorantha). Usljed tople klime u ovom regionu rastu ljiljani. Tu su i rijetke vrste iz porodice tulipana, kao što su Tulipa biflora, rasprostranjena od Hrvatske do Albanije, iliTulipa orphanidea, koja je rijetkost i koja opstaje zahvaljujući izolaciji.

U Bosni i Hercegovini postoji značajan broj endemskih vrsta. Bosanski ljiljan je endemska vrsta iz centralne Bosne koja raste na krečnjačkom tlu. Dugo se smatralo da je ova vrsta varijetetpirinejskog ljiljana ili halkedonskog ljiljana. Molekularno-genetičkom analizom utvrđeno je da je ova vrsta srodna kranjskim ljiljanima.

150px-Perucica_Sutjeska

Pojedine životinje koje su istrebljene širom Evrope održale su se u Bosni i Hercegovini poputvukova, mrkih medveda ili velikog tetreba. Neke vrste životinja razvile su se autohtono (nezavisno od životinja u drugim regijama).

Na kratkoj morskoj obali nailazimo na uobičajene riblje vrste Jadranskog mora. Ribe planinskih rijeka i potoka su naročito interesantne; u čistim planinskim jezerima očuvane su ugrožene riblje vrste. U rezervatu Hutovo blato žive jegulje. Hutovo blato je park prirode kome pripadaju mnoge bare i močvare. Tu se mogu posmatrati i brojne druge životinjske vrste, poput rakova.

Zmije koje žive u BiH su velikim djelom otrovnice. Karakterističan primjer za otrovnice su šarke iposkoci, a za neotrovne zmije smukovi.[12] Ove vrste su raširene u cijeloj jugoistočnoj Evropi. Od ostalih gmizavaca česti su gušteri.

Izuzetno bogat svijet ptica očuvan je u bosanskim planinama. Zelena žunja živi u listopadnim šumama, a crna žunja u četinarskim. Lešinari su prisutni na mnogim planinama. Od ptica grabljivica tu su suri orlovi (karakteristični za planine i krajeve blizu mora), i sokolovi vetruške(rasprostranjeni u cijeloj zemlji). Planinski sokolovi žive u području Hercegovine

.150px-KozarackiKamenBlidinjsko_jezero_(23_ha,_hl._max._3,5_m)_z_Maleho_Vranu

Najveća životinja BiH je ugrožena vrsta mrkih medvjeda.

150px-Бардача

Leave a comment